To właśnie w szyszce zaczyna się życie kolejnego drzewa. W Polsce możemy spotkać szyszki: sosny, modrzewia, świerka oraz jodły. Najmniejsza z wymienionych szyszek jest ta modrzewiowa ma zaledwie max. 4 cm. Największe z szyszek, bo ok. 14 cm to te jodłowe i świerkowe. Wszystkie w swoim wnętrzu skrywają nasiona. A nasiona są leśnikom niezbędne do wyhodowania kolejnego pokolenia lasu. Szyszki zbierane są przez specjalistów (arborystów) z wyselekcjonowanych drzew i trafiają do wyłuszczarni, gdzie z szyszek pozyskuje się nasiona. Po wyłuszczeniu nasion wysiewa się je na szkółce leśnej, gdzie kiełkują, a leśniczy szkółkarz, dba o ich kondycję, żeby w końcu mogły trafić do lasu. Powierzchnie leśne po wyciętych drzewach są odnawiane w ciągu 5 lat, chociaż w praktyce leśnicy starają się robić to jak najszybciej, nawet w kolejnym roku.
Szyszki są naturalnym higrometrem – zamykają się, kiedy jest wilgotno i otwierają się, kiedy jest sucho.
Największymi smakoszami nasion są: dzięcioł duży, sójka i oczywiście wiewiórka. Dzięcioły korzystają z tzw. kuźni – jest to miejsce rozkuwania szyszek przez dzięcioły. Kuźnią jest zwykle szczelina w pniu drzewa, która swoim kształtem umożliwia ptakowi zamocowanie zerwanej szyszki tak, by mógł podważyć dziobem jej łuski i wydobyć nasiona. Kuźnia jest użytkowana przez jednego osobnika i służy mu zwykle długi czas.
Jesienią na gałęziach wielu leśnych drzew pojawiają się nasiona. Podobnie jak w przypadku drzew iglastych na drzewach liściastych również znaleźć możemy nasiona. Żołędzie i kasztany to nic innego jak nasiona, doskonale zna je każdy przedszkolak. Jednak nie tylko na dębie (żołędzie) i kasztanie (kasztany) znaleźć można nasiona. Czy wiesz, jak wyglądają nasiona olszy i buka?
Olsza czarna – nasiona wysypują się ze zdrewniałych „szyszeczek”, zebranych po kilka na długiej szypułce. Mały orzeszek olszy jest w stanie przefrunąć nawet 60 m od rodzimego drzewa. Nasiona to 2-milimetrowe orzeszki, które potrafią także pływać. Dzięki korkowym skrzydełkom unoszą się na wodzie. Potrafią kiełkować nawet po roku unoszenia się na wodzie.
Buk zwyczajny – bukiew, czyli nasiona buka to trójgraniaste orzeszki osadzone po dwa lub trzy w kolczastej okrywie. Okrywa pęka na cztery części i z czasem twardnieje. Bukiew jest jadalna, w niewielkich ilościach można ją jeść na surowo lub po uprażeniu. Uprażona i zmielona stosowana jest jako mąka.
Zdrowotne zastosowanie mają również nasiona leszczyny i lipy. Orzechy laskowe zaigrają żelazo, magnez oraz witaminę B6. Napar z niedojrzałych jeszcze orzeszków lipowych wykorzystywany jest przy leczeniu przeziębienia.
Wszystkie nasiona są zbierane przez leśników w czasie tzw. urodzaju nasion, czyli w roku, kiedy drzewa danego gatunku wydają najwięcej nasion. Niektóre z nasion wymagają szczególnego traktowania przed wysiewem, np. żołędzie poddawane są procesowi skaryfikacji – ten proces ma to na celu przyspieszenie i poprawę równomierności wschodów oraz pozwala odrzucić nasiona zepsute o zmienionym kolorze bielma.